Meer heelheid aan de top

Columns

Als het gaat om gelijke kansen is een quotum voor meer vrouwen aan de top een goede zaak. Voor het stimuleren van een fundamentele cultuurverschuiving werkt het echter niet. En dat is juist wat nodig is om onze 'systemen' te beschermen.

Joris Luyendijk deed jaren geleden onderzoek naar het reilen en zeilen in de financiële wereld van de City in London. In zijn bestseller ‘Dit kan niet waar zijn’ kwam Luyendijk tot de conclusie dat naarmate iemand hoger in de rangorde komt, man of vrouw, de kans groter is om door het systeem gecompromitteerd te worden. Je identiteit wordt door het systeem gemangeld tot je voldoet aan het paradigma dat aan de top geldt. Goede mensen zijn dan in staat tot slechte daden. De enige optie om dat te voorkomen is het systeem op tijd te verlaten. Luyendijk vond dat ...

Ir. Jan G.M. van der Zanden
Lid sinds 2019
Ik heb heel wat organisaties gezien, maar dit criminele gedrag echt nog nooit....
Ik kan het daarom nauwelijks geloven.
Rugnummers?
Rijk Binnekamp
Ook ik heb al heel wat organisaties gezien en helaas, in tegenstelling tot Jan van der Zanden, het gecompromitteerd worden zoals Joris van Luyendijk dat beschrijft is heel herkenbaar. Het hoeft niet per se "crimineel" te zijn, maar je haalt zeker niet het allerbeste uit een organisatie.

Meer over Diversiteit in organisaties