Loonmatiging slecht voor de economie

Loonmatiging is slecht voor de economie van Nederland. Dat beweren economen van de Technische Universiteit Delft. Loonmatiging zorgt wel voor lagere prijzen, maar om internationaal te blijven groeien is innovativiteit en kwaliteit veel belangrijker, schatten de economen Kleinknecht en Naastepad in in het tijdschrift Economisch Statistische Berichten.

Loonmatiging remt groei
Het loonmatigingsbeleid dat werd ingezet in begin jaren tachtig was bedoeld om de prijsstelling van Nederlandse producten aantrekkelijk te houden en om de werkgelegenheid te stimuleren. Op zichzelf is dat gelukt, maar gek genoeg is het Nederlandse aandeel in de wereldhandel gedaald. Ook heeft loonmatiging niet bijgedragen aan een hogere arbeidsproductiviteit. De redenering daarachter is dat ondernemers niet gestimuleerd...

Peter Geers
Een interessante stellingname, maar zoals bij zoveel onderwerpen moeilijk aantoonbaar (het tegengestelde ook niet).

Recent in een programma met onze zuiderburen gewerkt. Het was opvallend dat de meeste management rollen door Medelanders werden uitgevoerd maar dat de inhoudelijke rollen door onze zuiderburen werden ingevuld (Opleiding?).