Moeite met het stimuleren van innovatie?

Cover stories · Cases

Good artists borrow, great artists steal’, is een bekende uitspraak van Pablo Picasso. De Spaanse schilder en beeldhouwer, was altijd heel duidelijk over hoe goede kunst tot stand moest komen. Hij beging echter nooit de fout om zomaar kunst van zijn tijdgenoten over te nemen. De Spanjaard nam vooral onderdelen over van kunstobjecten, die ver buiten zijn eigen werkterrein lagen. Zo liet hij zich bij het maken van het schilderij Les Demoiselles d’Avignon, sterk beïnvloeden door Afrikaanse kunst. Maskers uit dat continent, waren een belangrijke inspiratiebron voor de totstandkoming van dit werk. Nu wordt het gezien als een van de meest baanbrekende schilderijen uit de kunstgeschiedenis.

Steal like an artist
In zijn boek ‘Steal Like An Artist’, laat Austin Kleon overtuigend zien, dat veel opl...

Hein Vastenouw
Oplossingen uit de natuur zijn niet gratis beschikbaar. Voordat je een dergelijke oplossing praktisch toepasbaar en gevalideerd hebt, gaan er zomaar jaren van wetenschappelijk onderzoek aan vooraf met de bijbehorende kosten. Het klinkt aanlokkelijk om af te kijken, maar wanneer het bedrijfsleven deze weg in slaat, dan komen er al gauw universiteiten en/of instituten aan te pas om resultaat te kunnen maken. Ik pleit er daarom voor om dergelijke oplossingsrichtingen in perpectief te plaatsen.
wouter jansen
Lid sinds 2019
Een subliem verhaal wat ook nog eens goed leesbaar is. En in plaats van allerlei wetenschappelijke modellen is afkijken van een ander inderdaad het slimste wat een ondernemer kan doen. Maar dat wisten de `dummies` op school ook al en zijn daarom vaak succesvolle ondernemers geworden.
Er is wel een opmerking, de meeste innovaties sneuvelen omdat klanten er geen behoefte aan hebben. Het komen van een idee tot een praktisch e toepassing met enig nut voor de gebruiker is een ander verhaal.
Ton Verbeek
Auteur
Beste Hein en Wouter,

De weg is meestal lang van idee naar uitvoering. Helemaal mee eens. En dat geldt in het algemeen ook voor ideeën uit de natuur. Wat mij betreft is de winglet daarop een uitzondering. Lijkt me niet zo moeilijk om dit te testen, en vervolgens op een vliegtuig aan te brengen. Bovendien levert dit ook nog eens brandstofbesparing op.
Marcel Oosterwijk
Lid sinds 2019
Leuk artikel, maar ik lees nergens wat die mieren dan precies deden en hoe dat is toegepast in de logistiek. Wat was dan het algoritme? Welk pad van de mieren inspireerde? Bij Picasso worden de maskers aangegeven maar de titel van het werk genoemd.
Kunt u specifieker zijn?
Ton Verbeek
Auteur
Beste Marcel,

Het beste is om het boek van Ylva Poelman te raadplegen (zie bronnen).
De auteur legt hierin haarfijn uit, hoe het mieren-algoritme werkt en wordt toegepast.

Meer over Innovatie