De wereld werkt anders, ICT’ers weten dit alleen nog niet

Columns

We zitten weer volop in de afronding van onze jaarplannen, budgetten voor het komende jaar worden verdeeld en projecten worden ingepland.

Het valt me op dat bij vrijwel iedere organisatie waar ik rondloop informatieplannen, afdelingsplannen en ‘doel architecturen’ worden gekoppeld aan de strategie van de organisatie. Keurig zoals we het geleerd hebben, gaat de redenering als volgt. De strategie van de organisatie is vertaald in meerjarige doelen en doelen voor het komende jaar. Vervolgens worden daar informatieplannen en ‘doel architecturen’ uit afgeleid.

Zeker in de ICT en informatievoorziening zie je deze ‘reflex’ sterk terug. Logisch, we zijn gewend ontwerpen te maken en grondig te analyseren voordat we beginnen met bouwen. Afgelopen week was ik bij een CIO die zich vertwijfeld afvroeg ...

Andre Heijstek
Zijn het de ICT'ers die dit niet doorhebben of alleen maar hun managers?
Het lijkt me dat ICT'ers, en zeker zij die het agile tijdperk al binnengegaan zijn al lang weten dat de waarde van ver vooraf gemaakte plannen zeer beperkt is. Helaas zie ik vaak wel dat de werkvloer dit heel goed inziet, maar dat het management nog een paar decennia achterloopt.
Peter Noordam
Auteur
Herkenbaar het zijn vaker opdrachtgevers en managers die nog geloven in uitgebreide meerjaar plannen. De werkvloer weet vaak al beter dat de werkelijkheid minder voorspelbaar en maakbaar is.
Bob Franssen
Lid sinds 2022
Leuk artikel dat je uitdaagt hier met een frisse blik naar te kijken. Meerjarenplannen geven je de mogelijkheid om uit te zoomen en de continuïteit op de lange termijn te borgen. Dat zou ik niet zomaar loslaten. Vooral in de bedrijven die wat verder achter lopen, kan een transformatie lang duren. Daar zullen meerdere (langere) projecten lopen die op elkaar volgen. De richting die je op wil verandert in 2, 3 jaar niet zo zeer, maar de middelen om - en de manier waarop - dat doel te bereiken wel.

Ik zou er dan eerder voor pleiten een lange termijnplan te maken, wat elk jaar (of vaker) gereviewed wordt op actualiteit. Neem dan inderdaad de nieuwe technische ontwikkelingen mee, de 50% onvoorziene zaken, de mogelijheden die nieuwe releases met zich meebrengen, etc.

Meer over IT en Business