Hoe de organisatie kantelen naar zelforganiserende teams

Cover stories · Cases

Als ICT dienstverlener Computest een ander bedrijf overneemt staan ze voor een belangrijke keuze. Gaan we een extra managementlaag creëren of kiezen we een alternatieve structuur? Ze besluiten het hele bedrijf te kantelen naar een zelforganiserende organisatie. Dat zorgt voor meer werkplezier, hogere productiviteit, meer snelheid en minder bureaucratie. Hoe gaat zo'n verandering. Casus met de ervaringen uit de praktijk.

'Vroeger had ik veel stress in mijn werk en baat bij mijn titel. Nu is dat precies andersom: ik heb veel plezier in mijn werk en soms stress in mijn titel.’  Hartger Ruijs is ICT-ondernemer in hart en nieren. Op 16-jarige leeftijd werkt hij al als Linux-specialist bij Pine Digital Security. In 2015 neemt hij zijn oude werkgever over met Computest, een onderneming die hij i...


Willem Mastenbroek
Pro-lid
In de theoretische reflectie aan het slot lees ik: 'Combineer ontwikkelen met ontwerpen' met een zeer terechte constatering.

Het komt niet zo vaak voor dat er expliciet en met nadruk verwezen wordt naar de verwevenheid van cultuur, structuur, strategie en systemen bij het realiseren van zelfsturing. Ik denk dat de reden is dat men wel aanvoelt dat het zo werkt maar hoe het precies zit vindt men lastig te benoemen.

Volgens mij betreft het een buitengewoon belangrijk verschijnsel waar, jammer genoeg, veel organisaties onhandig mee omgaan. De relatie van zelforganisatie met de organisatiestructuur wil nog wel lukken maar daar blijft het vaak bij. Meer hierover in <a href="https://www.managementsite.nl/kennisbank/organisatieontwerp#sectie-8">Organisatie ontwerp</a> en <a href="https://www.managementsite.nl/innovatief-organiseren-concurrentiekracht">Concurrentiekracht en innovatief organiseren</a>.

Willem Mastenbroek sr, hoofdredacteur ManagementSite.nl

Meer over Zelforganisatie en zelfsturende teams