De DOOMLOOP van falende uitvoering van publieke organisaties

Cover stories

Problemen in de uitvoering van publieke organisaties wekken groot ongenoegen. De analyses van deze problemen zijn talrijk. Nieuwe onderzoekingen kondigen zich voortdurend aan. Zo gaat het al jaren. We blijven onderzoeken en analyseren. Is dat om het gebrek aan daadkracht te camoufleren?  We willen toch een publieke sector waar we trots op kunnen zijn.

Wat zijn de oplossingen? Wat gaan we er aan doen?

De belastingdienst kreeg de afgelopen periode veel aandacht in ManagementSite met:

De narigheid bij de belastingdienst is een krachtig alar...

Marcel Reijnen
Pro-lid
Beste Willem,
Een helder stuk weer met een goede analyse. Op het stuk over durf en volharding aan de top zou ik twee dingen willen toevoegen: weten waarover je het hebt en verantwoordelijkheid daarvoor nemen.
Er is een orgaan dat vaak wel weet waarover ze het hebben en de ambtelijke top ook op hun verantwoordelijkheid wijst, maar dat continu genegeerd wordt vanwege een uitvinding als het politiek primaat. In mijn praktijk heb ik al vaker met ondernemingsraden te maken gehad die dit soort DOOMLOOPS herkennen en benoemen, maar dat het bestuur bewust negeert met als argument: Het primaat van de politiek! Dus de politiek beslist!
Natuurlijk lossen ondernemingsraden het probleem niet alleen op, maar laten we de tegenspraak organen die we opgetuigd hebben niet tandeloos maken. Weg met het politiek primaat!
maxjung99
Dit boek 'Beleidsontwikkeling in de 21e eeuw: hoe het anders kan (en zou moeren)' gaat dieper in op vragen die worden gesteld in het artikel en geeft ook antwoorden daarop.
https://www.managementboek.nl/boek/9789462361508/beleidsontwikkeling-in-de-21e-eeuw-peter-van-hoesel
Marcel Appels
Om de in dit artikel beschreven problemen te herkennen en te voorkomen binnen je organisatie of om krachtige veranderstrategieën te bepalen, bieden de principes van ‘organisatie ecologie’ van prof. Gerda van Dijk een effectief houvast.

Hierbij worden organisaties beschouwd als levende systemen die een zekere levenscyclus doorlopen: pioniersfase > groei > consolidatie > terugval. Hoewel binnen een organisatie de verschillende onderdelen weer een eigen cyclus kunnen hebben (een afdeling beleid heeft immers andere kenmerken en kent een andere dynamiek dan een afdeling uitvoering/dienstverlening), is het voor overheidsorganisaties cruciaal een dominante focus op ‘groei’ te hebben. Met als kenmerken een sterke ‘naar buiten’ gerichte blik (weten voor wie je werkt), veel professionele ruimte voor werknemers en een minimale controlefunctie om uitdijende bureaucratisering te voorkomen.

Voor uitvoerende instanties betekent dit bijvoorbeeld dat er altijd ‘door de regels heen’ naar de gevolgen voor de mensen waarop deze betrekking hebben gekeken moet worden. Daarvoor verantwoordelijkheid nemen en op de rem trappen als regels tot perverse misstanden leiden, moet top-down door het hoogste management uitgedragen worden.

Interessant artikel hierover is: http://www.gerdavandijk.nl/wp-content/uploads/2015/12/Organisaties-als-levende-systemen.pdf

Meer over Overheid