Geromantiseerde hebzucht doet organisaties kraken

Columns

Hebzucht is in de hedendaagse maatschappij geaccepteerd en wordt zelf geromantiseerd. Als je niet hebzuchtig bent dan wordt je al snel meewarig aangekeken. Rijke, succesvolle mensen hebben meer aanzien dan armen en niet succesvolle mensen. De politiek steunt multinationals met belastingvoordelen en mensen aan de onderkant van de samenleving worden uitgekleed. De schikking van de ING witwasaffaire staat in schril contrast met die van frauderende bijstandsgerechtigden. 

Hebzucht is geromantiseerd en geïnstitutionaliseerd

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=VVxYOQS6ggk

Klimaatprobleem en hebzucht

Zo heeft 1% van de wereld meer dan de helft wat al het vermogen van de wereld. Rutte geeft liever dividendbelasting weg aan multinationals dan dat bedrag gebruiken als investering in ...

Tamara Ronteltap
Gelukkig zijn er inmiddels bewegingen gaande die het tij proberen te keren van hebzucht naar positieve impact. Zoals social enterprises, B Corps, purpose economy , doughnut economy, conscious capitalism. Laten we niet wachten op grootzakelijke bedrijven tot zij tot inzicht gekomen zijn dat winstmaximalisatie een doodlopende weg is. We redden het ook wel zonder hen!
Aart Brezet
En toch is er hoop. Er zijn steeds meer bedrijven met een maatschappelijk relevante missie. Het voordeel van het kapitalistische denken is dat we wel geleerd hebben hoe je geld kan verdienen met waardecreatie en die waardecreatie wordt steeds relevanter voor de maatschappij. Geld is nog steeds de motor waar het op draait, omdat we daarmee symbolisch waarde doorgeven. En je ziet dat er gaandeweg andere dingen gewaardeerd worden die beter zijn voor de aarde, natuur en de mens.

Meer over Het spel om poen en prestige