Gebruik het zelfherstellend vermogen van de organisatie

Columns

Voor ieder probleem dat mensen in organisaties hebben met verandering gaan zwermen boeken, internetsites en modellen rond die daar de perfecte oplossing op bieden. We zijn met elkaar soms net farmaceutische bedrijven die hun kansen waar zien en een nog nieuwer, nog beter medicijn in de aanbieding hebben om al dat organisatieleed te lijf te gaan.

Grappig genoeg wijst juist in de medische wereld steeds meer onderzoek in de richting van het zelfherstellend vermogen van het lichaam als medicijn tegen veel ziektes. Vooral wat ‘luxeziektes’ worden genoemd (ziektes die veel meer voorkomen in de landen met een hoger comfort- en luxeniveau) blijken niet alleen voorkomen, maar zelfs deels genezen te kunnen worden door veranderingen in leefstijl die dit zelfhelend vermogen van het lichaam in werking ...

Lid sinds 2019
Wendy, dat is een mooie reflectie die je daar schrijft. Het zelfherstellend vermogen. Daar kijken we met zijn allen vaak overheen.
Ik zit nog wel te puzzelen. Dat zelfherstel-vermogen helpt om te herstellen wat "kapot" is. Maar of het helpt bij een grote omvorming. Dat is natuurlijk iets anders "dan het repareren van kapotte onderdelen". Door herstel hou je wat je hebt. Dus als het meer moet zijn, als we anders willen, wat doen we dan?
Wendy Nieuwland
Auteur
Beste Peter,

Dank voor het compliment. Het is in mijn ogen zeker iets waar veel overheen gekeken wordt. Eigenlijk is herstellen een verwarrend woord hierin, omdat het ook gaat om sterker worden, nieuwe dingen ontwikkelen en (juist) niet houden wat je hebt. Net als je spieren een klein beetje moet scheuren ('trainen' noemen we dat) om ze sterker te laten worden, gaat het in verandersituaties om een beetje 'kapot maken' door te stretchen, nieuwe dingen uit te proberen. Afhankelijk van wat voor omvorming het is, is het zoeken vooral naar de juiste plekken om die stretch in te zetten. Om het systeem uit te dagen, te prikkelen, een klein beetje kapot durven maken om het van binnenuit te laten versterken.

In andere blogs heb ik het in navolging van Nassim Nicholas Taleb over 'antifragiliteit'; het vermogen om sterker te worden door stressoren. Dat gaat niet over gelijk houden. Dat gaat over er sterker en beter uitkomen. Een beetje 'what doesn't kill you makes you stronger'.

Beantwoordt dat je vraag enigszins?