Haal de financiele markten uit de Middeleeuwen

Columns

Zilver en goud is sinds de oudheid gebruikt als ruilmiddel. Om het ruilen eenvoudiger te maken zijn er munten van geslagen. Daarmee ontstond er een onderscheid in de nominale waarde en de intrinsieke waarde op basis van het gewicht. Slimme handelaren knipten een klein stukje van de randen af. Zo wonnen ze zilver en goud voor zichzelf, zonder dat de waarde van de munt daalde. Uiteindelijk werden deze munten door deze praktijk onbetrouwbare betaalmiddelen. Tot er besloten werd om een randschrift op munten aan te brengen, zodat het direct zichtbaar werd als er materiaal van een munt afgeknipt zou zijn. In Nederland was dat “God zij met ons”. Daarmee werd de nominale waarde van een munt ook weer de werkelijke waarde. Na het verdwijnen van dat randschrift lijken de financiele markten ook echt v...

Frans van der Reep
Lid sinds 2019
Ik weet het Herman.
We hebben het hier eerder over gehad. Goed dat je dit inzicht verder in de wereld zet.

Overigens zal crowddfunding de huidige banken snel. Alleen hebben die dat nog niet zo in de gaten.

Een voorbeeld: we hebben aandeelHOUDERS nodig. Zou al heel veel schelen.

http://www.fransvanderreep.com/wp-content/uploads/2012/05/De_middeleeuwen_in_het_internettijdperk1.pdf

Wellicht komt het 'Middeleeuws productiebegrip' terug.
We zullen zien.

Frans vd Reep
Nico Viergever
Pro-lid
Beste Frans,

Een goed stuk waar ik het zeer mee eens ben. Overigens is het korte termijn denken al decennia geleden door E.Deming gekoppeld aan de Amerikaanse praktijk van het overnemen/overgenomen worden van/door bedrijven. Bedrijven zijn daarmee geen ondernemingen meer maar handelswaar. En dit leidt inderdaad tot bestuurders (beheerders) die risico's nemen met geld van anderen. Maar niemand voelt zich verantwoordelijk voor de lange termijn.

Dit bracht E.Deming tot de uitspraak: "It would be a mistake to export American management to friendly nations". Maar dit is precies wat is gebeurd met "dank" aan MBA studies, waarvan ook de uitvinder en de grootste leverancier, Harvard, ook fluistert dat het een slechte studie is die verkeerde dingen in de hoofden van studenten propt. Fluistert, want het levert veel geld op voor de universiteiten...

Het exporteren van het korte termijn management heeft direct geleid tot de huidige crisis. Het gedrag van de financiële instellingen is daarvan een symptoom.

Daarmee ben ik geen socialist zoals de gemiddelde Amerikaan mij direct zal verwijten na het lezen van het bovenstaande, volgens mijn ervaringen op andere sites. Ik koppel echt kapitalisme aan ondernemerschap, aan duidelijke echte eigenaren van bedrijven en zie de huidige financiele sector handelen als een Sovjet stijl Polit Buro. Een kleine elite die de massa risicoloos uitbuit.
Daarom pleit ik er ook voor dat elk bedrijf een duidelijk zichtbare eigenaar, natuurlijke persoon (of familie; denk Toyota, Heineken) zou moeten hebben van een substantieel van de aandelen.
Daarmee haal je ook gelijk het risico weg van "too big to fail".

Meer over Financieel management