Conflict als bron van verandering

Cover stories · Cases

Regelmatig zeggen mensen tegen me: “Ja maar, Shirine, ik heb niet de scherpte en niet het lef dat jij hebt om conflict in te kunnen zetten om verandering te veroorzaken.” De grote vergissing is dat je ‘lef’ nodig zou hebben om conflict te maken en in te zetten in je organisatie. Het is niet ‘lef’, maar methodische precisie, als je het mij vraagt. In dit artikel beschrijf ik hoe je methodisch precies conflict kunt maken op een manier die je helpt je organisatie te veranderen.

Nog zo’n misverstand: je kan alleen conflict inzetten op deze manier als je extern adviseur bent. Onzin! De handvatten die ik hier beschrijf zijn 1 op 1 bruikbaar voor bestuurders, directeuren, managers en medewerkers. Omdat je zonder oordeel (waardevrij) werkt, kun je na het functioneel conflict ook morgen weer met je...

Richard Toussaint
Lid sinds 2021
Zou het begrip onderzoeken zonder schuldvraag of zondebok een goed beeld kunnen geven van Blame free?
Wat een goed artikel. Dank daarvoor!
Johan Roels
Beste Shirine,

Wat u ‘blamefree ‘onderzoeken (BTW ik ben akkoord met u, dit is slecht vertaald: onderzoeken zonder te blameren of nog slechter vertaald: waardevrij onderzoeken) noemt, noem ik een succesvolle 'cruciale dialoog' voeren. Zoals ik nog nooit van 'blamefree' onderzoeken hoorde, heeft u waarschijnlijk nog nooit over het begrip ‘Cruciale dialogen’ en het 'Cruciale dialoogmodel’ gehoord. Niet erg. Toch komt wat u in uw goed artikel omschrijft als 'methodische precisie' overeen met m'n Cruciale Dialoog Model.

Dit Model is enerzijds gebaseerd op het Creatief wisselwerkingsproces (mijn vertaling van Creative Interchange van Henry Nelson Wieman) en anderzijds het Dialoogmodel van de Nederlandse Stichting Dialoog (en dus van Lex Bos). Het is een synergie tussen beiden, als het ware.

U kunt op het internet heel wat vinden inzake Cruciale Dialogen en Creatieve wisselwerking, onder meer op de column webstek van Innovatief Organiseren, waar ik een serie columns met betrekking tot dit onderwerp publiceerde, waaronder http://www.innovatieforganiseren.nl/gastcolumns/cruciale-dialogen-het-dagelijks-beleven-van-creatieve-wisselwerking/ , en op http://www.slideshare.net/johanroels33 . Het boek ‘Cruciale dialogen’ (Garant, 2012) is uiteraard ook een optie.

Het model heeft een zekere ‘methodische precisie’ met z’n vier fasen, acht basiscondities en zestien vaardigheden. En het kan zowel bij ‘cruciale’ dialogen (jouw ‘functioneel conflict’) als bij een dialoog zonder overdreven ‘spanning’ succesvol worden ingezet. Waarschuwing: ‘Cruciale dialogen’ is geen leesboek, het is een doe-boek!

Creatively,
Johan
Bregje van Helmond
Lid sinds 2019
Goed artikel! Heldere beschrijving waar vakgenoten zoals ik wat aan hebben. Ik gebruik zelf de term 'oordeelloos ontdekken'. Dat wat toegedekt werd, wordt zonder elkaar te beoordelen, blootgelegd. Om van daaruit een volgende stap te zetten...
Shirine Moerkerken
Onderzoeken zonder schuldvraag of zonder zondebokken; oordeelloos ontdekken - wat een mooie alternatieven!!! Dank jullie wel!!!
VEERLE MEURS
Helemaal volgens het stramien van duurzame en generatieve verandering waar ik zelf zo achter sta. Ik had het niet beter kunnen verwoorden en het geeft me zelfs weer moed om toch ook in de medische wereld aan de slag te gaan, maar niet zonder een stevige schaduwcoach. Dank je wel

Meer over Conflicthantering / Mediation