Ook bij Clarence Seedorf zal het gaan om visie en leiderschap

Columns

‘’Zondag al zit Clarence Seedorf op de bank bij het grote AC Milan. Zonder ervaring werd hij coach. Als je zomaar trainer kunt worden, wat stelt het vak dan voor?’’ Dit was de inleiding van een artikel over het trainerschap van Clarence Seedorf bij AC Milan in NRC Next van vrijdag 17 januari j.l.. Marco van Basten noemde het een riskante keus van AC Milan om te kiezen voor de onervaren Seedorf. Na zijn debacle als bondscoach weet hij als geen ander hoe het werkt in de voetbalwereld. Je kunt snel stijgen en nog sneller vallen.

In de voetbalwereld wordt er nogal verschillend gedacht over het belang van een trainer. Enerzijds zijn er mensen die de trainer van grote invloed vinden en hem derhalve groot belang toedichten. Anderzijds zijn er mensen die de rol van de trainer zwaar overschat vinde...

Etienne
Goed artikel.
Aanvullend hierop denk ik dat in topsport de spelers 200% inzet moeten leveren. Een goede trainer/leider moet dit uit de spelers kunnen halen. Ik denk dat er ook geloof in de leider moet zijn. Met visie kan je dat zeker ondersteunen en zoals u dat ook aangeeft een dosis aan sociale intelligentie. Hoe laat je het individu maximaal presteren? Hoe geef je hem een boost aan zelfvertrouwen?
Verder is voetbal een teamsport waarbij de sfeer in de groep ontzettend belangrijk is (uiteraard naast de technische kwaliteiten binnen de afdelingen achterhoede, middenveld en voorhoede). Hoe creëer je een (familie)band?
Leon Dohmen
Dag Rijk,

De wereld van de topsport is afgebakend, overzichtelijk en heel concreet. Het doel is altijd heel helder, ambities van topsporters zijn homogeen en er wordt heel veel geïnvesteerd in training en begeleiding van topsporters. Als het bedrijfsleven dezelfde trainingsintensiteit zou hanteren als in de topsport gingen (vrijwel) alle bedrijven failliet.

De wereld van het bedrijfsleven is in zekere zin het tegenovergestelde van die van de topsport. Daar heersen heel andere economische en sociale normen. Geleerde (management)lessen met betrekking tot het bereikte succes van een topsportteam zijn niet zomaar toepasbaar in het bedrijfsleven.

Groet,
Leon Dohmen
Rijk Binnekamp
Beste Etienne,

Bedankt voor je reactie en tja, hoe creëer je een (familie)band met je spelersgroep. Dat lijkt mij best wel lastig. Zeker als het een team betreft waarvan de spelers niet voortkomen uit de eigen jeugdselectie. In de professionele sport en zeker in het voetbal zijn er ‘’broodspelers’’. Spelers die voor grote sommen geld hun kunsten komen vertonen en net zo makkelijk de club verlaten als een andere club meer biedt. Hoe dan toch dat soort spelers binden. Een goede trainer kan daar m.i. aan bijdragen. Ook topvoetballers ervaren binding onder een trainer waarvan ze het gevoel hebben dat er nog iets te leren valt, een trainer die hen nog beter zal maken. Overigens is dat maar één van de aspecten die meespelen. Ook supporters, teamgenoten, je eenvoudigweg thuis voelen en wellicht nog veel meer aspecten zullen uiteindelijk een rol spelen of een speler binding voelt met een club waarvoor hij speelt.


Beste Leon,

Bedankt voor je reactie. De één ziet duidelijke parallellen tussen bedrijfsleven en voetbalwereld, de ander vindt de wereld van topsport in zekere zin het tegenovergestelde van het bedrijfsleven. Wat in ieder geval meespeelt is de vooronderstelling. Wanneer je vooronderstelling is dat er parallellen zijn te vinden tussen bedrijfsleven en voetbalwereld dan is het zeer waarschijnlijk dat je deze ook ziet. Is je vooronderstelling dat ze er niet zijn dan zie je ze met dezelfde waarschijnlijkheid niet. Wat dat betreft creëren we ons eigen gelijk. Wie heeft er dan gelijk….. wie het weet mag het zeggen.

Meer over SportManagement