Burn-out: een probleem van de huidige twintigers én dertigers

Columns

De afgelopen decennia heeft de mensheid ontzettend veel bereikt, uitgevonden en overwonnen. We zijn op de maan geweest, het internet is uitgevonden en de komst van de smartphone heeft ervoor gezorgd dat we op elk gewenst moment op alle fronten up-to-date kunnen blijven. Dat zorgt voor een tijdgeest die zegt dat we alles kunnen en dat gevoel willen we vasthouden, dus we willen telkens meer bereiken.

We leven in een tijd waarin we zó gedreven en resultaatgericht zijn, dat we vergeten om af en toe stil te staan en na te denken. Dit leidt tot een gebrek aan voldoening en in het ergste geval tot een burn-out. We weten niet meer waaróm we dingen doen.

Te veel keuzes

Een ander aspect van onze tijd is dat er (te) veel keuzes te maken zijn. Daniel Levetin schrijft in zijn boek The Organized Mind. “...

Guus Cruts
Met andere woorden, dus niet van "focussen, focussen, en nog eens focussen" de nieuwe managementmythe maken, maar op tijd ook weer, jawel: "ontfocussen". Surf maar naar:

http://www.ako.nl/product/9789021565408/minder-focus-meer-effect-srini-pillay/#recensies
Jeanette
In de drukke wereld van vandaag is het erg gemakkelijk om jezelf voorbij te rennen. Het standaard antwoord op de vraag ‘hoe gaat het?’ is ‘goed, druk!’ en iedereen lijkt zich altijd te haasten, op weg naar iets nieuwers, beters of snellers. Helaas niet vreemd dus dat meer mensen dan ooit burn-out klachten ervaren. Een van de dingen die je kunnen helpen in geval van burn-out (klachten) is vertragen. Vertragen is de kunst van ‘de tijd nemen’ in de allerbreedste zin van het woord. Het ziet niet alleen op iets langer laten duren of meer tijd inplannen, maar ook op jezelf lichamelijk en geestelijk langzamer laten gaan.

Meer over Work-Life Balance