Vanuit bezieling is het veel gemakkelijker

Columns

Het zijn niet alleen organisaties die beter floreren wanneer er aandacht wordt besteed aan zingeving en bezieling¹. Ook jij floreert beter als je er aandacht aan besteed. Waarom werk jij eigenlijk? Is het alleen voor geld, of is er meer? Heeft je werk zin en vind je het leuk of voelt het vooral als sleur? Werk je om te leven of leef je om te werken? Worden je keuzes gestuurd door beperkende overtuigingen of zijn het verruimende of versterkende overtuigingen? Volg jij je diepste verlangen of word je geremd door angst? Zomaar een handvol vragen die als je ze eerlijk beantwoord veel zeggen over de wijze waarop jij je (werkzame) leven inricht.

Zeker is dat werken gemakkelijker en plezieriger wordt als je je verlangen durft te volgen. Je verlangen volgen leidt tot bezieling. Vanuit de ziel, zo ...

Jeanet Walraven
Lid sinds 2019
Mooie blog Rijk. De vraag die bij me opkomt naar aanleiding van jouw stuk, is waar verliezen we de connectie tussen wat we vroeger droomden wat we later wilden worden en waar we uiteindelijk komen te werken. Wat vindt er plaats dat we niet meer onze droom volgen, maar iets totaal anders gaan doen? Zou die vraag van bezieling en zingeving toch uiteindelijk aan ons gaan knagen, omdat we ons hart niet volgen? Of zijn we wel ons hart gaan volgen, maar hebben andere factoren ervoor gezorgd dat de focus lag op een sterkere, onbewuste behoefte en zijn we de essentie waarvoor we datgene zijn gaan doen wat we nu doen vergeten in de zoektocht naar macht, geld, waardering, erkenning of iets dergelijks.
Bezieling is meer dan een kwestie van doen. Je gaat bij bezieling terug naar je essentie waarom je iets doet wat je doet. Als je het toch hebt over het doen, zou dat zijn om niet meer met je ratio te redeneren, maar vanuit gevoel of onderbuikgevoel of dat waar je een blij gevoel van krijgt.
Rijk Binnekamp
Dank voor je reactie Jeanet. Ik denk dat het maar weinigen gegeven is direct na studie of opleiding bezielt van start te kunnen gaan. En bezieling moeten we hier niet verwarren met enthousiasme, bezieling is wat mij betreft veel dieper. Aan het maken van echt bezielde keuzes wordt op veel scholen ook geen aandacht geschonken. We willen immers leerlingen/studenten zo snel als mogelijk en zonder te veel problemen naar een diploma brengen. En eenmaal afgestudeerd of van school hoop je een baan te vinden en rol je het arbeidsleven in. Voor je het weet ben je vele jaren verder en ontdek je (vaak midlifecrisis) dat je ergens, long the way, jezelf bent kwijtgeraakt. Of zoals jij schrijft, is de bezieling en zingeving toch ergens gaan knagen. Om te vinden wat je bezielt moet je stilstaan, zoals ik al schreef. En stilstaan is in onze neo-liberale samenleving geen vanzelfsprekendheid. Daarvoor is de concurrentie te groot.
Gijsbert Dekker
Mijn idee is dat wij onze bezieling kwijtraken in "volwassen" worden, doen zoals het hoort en wij geleerd hebben in NL. Normaal doen, de rest volgen in standaard "veiligheid" opbouwen met gezinnetje- huisje-boompje-beestje. Dat alles draagt niet bij in de ontwikkeling van onze unieke bezieling die voor iedereen anders is. Het wordt dan overleven i.p.v. leven. Met het weer op zoek gaan naar je eigen dromen, stilstaan bij wat jou je hele leven al blij heeft gemaakt, leren wat jouw aangeleerde en ingesleten overlevingspatronen zijn geworden kun je weer terug komen bij je werkelijk zelf en opnieuw voor bezieling, passie, vrijheid en geluk kiezen door elke dag oude patronen los te laten en elke dag te kiezen voor wat je blij maakt. Het zou toch zonde zijn als je bij je overlijden er achter komt dat je dromen onder het stof zijn blijven liggen? Stof je dromen af, hervindt je zelf en leef met volle teugen.

Meer over Zingeving in werk en organisatie