Begin met 't einde voor ogen!

Columns

Begin deze maand had ik de eer en het genoegen om te participeren aan een expertsessie in onze Tweede Kamer. Jawel. Ik was zo waar te gast bij onze volksvertegenwoordigers! Indrukwekkend, alleen al vanwege het gebouw met die fraaie gangen en prestigieuze zalen.

Wat was er aan de hand: de parlementaire werkgroep ICT wilde zich laten bijstaan door mensen uit de praktijk van alledag. Om zo te kijken of wij hen iets zouden kunnen leren. Opdat zij beter gesteld zouden staan om dat onderzoek dan ook adequaat uit te kunnen voeren. Om vooral de juiste vragen te stellen. Want er was al zo ontzettend veel onderzocht! En om er dus voor te zorgen dat het niet bij een onderzoek alleen zou blijven. Dat die uitkomsten dan ook als ’n enabler gepositioneerd zou worden om het dan ook fundamenteel anders te ...

Roderick Gottgens
Beste Dirk-Jan,

Je betoog slaat de spijker op z'n kop, maar .... spinnen we er ook niet garen bij? Vind menig 'advies' bureau het niet allang prima zo, want in-the-end verdienen we er ook goed aan. Dus welke motivatie hebben adviseurs om het ook echt anders te doen, anders voor te stellen en dat, by-all-means, tot een succes te laten worden?
Al jarenlang lopen er adviseurs binnen de overheid rond (intern en extern) en kennelijk hebben al die goedbedoelde adviezen maar weinig effect gehad. Een parlementaire werkgroep zou anders niet nodig zijn geweest, toch?
En begrijp me niet verkeerd, ook de overheid moet fors de hand in eigen boezem steken, want van goed opdrachtgeverschap en gestructureerde aanpakken moeten ze weinig hebben. Maar ook de zogenaamde adviseurs moeten dat doen. Het principe van 'je werk zodanig goed doen dat je overbodig wordt' wordt allang niet meer gehanteerd.

Meer over Concurrentiekracht