Ons ABP als slachtoffer van Goldman Sachs

Actueel

Een half jaar geleden verscheen het boek van Greg Smiths Waarom ik wegging bij Goldman Sachs. Joris Luyendijk in zijn column in NRC beschrijft de louche manier waarop de bank omging met de zogenoemde Muppets: Londens slang voor sufferds. Aan zulke klanten verkocht Goldman Sachs uiterst complexe produkten die de bank miljoenen opleverden in toeslagen en verborgen inkomstenstromen.

Hier volgen enige citaten uit de column van Luyendijk, NRC 16-05-13

“Vorige maand schikte het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) in Nederland met Goldman Sachs. Het ABP had pakketten subprime hypotheken gekocht waarvan de megabank had verzekerd dat deze solide waren. Later bleek dit niet zo te zijn, en Smith beschrijft in zijn boek dat het nog veel erger was: terwijl Goldman Sachs die subprime pakketjes verko...

Nico Viergever
Pro-lid
Prachtig citaat: „Het is een beetje zoals met ProRail. Af en toe doet een wissel het niet en dan scheld je ze de huid vol. Maar uiteindelijk heb je ze toch nodig.”

Is dit kapitalisme? Of is dit een ziekelijke uitbuiting van een monopolie zoals in de Sovjet Unie gewoon was? Het geeft goed weer waar de macht van de grote financiële instellingen en Wall Street toe leidt maar ook waarom toezichthouders zo nodig en tegelijkertijd relatief machteloos zijn.
Harmen Geers
Wat iedereen over het hoofd lijkt te zien, is dat ABP het niet heeft gepikt dat het knollen voor citroenen is verkocht. Het fonds heeft, in tegenstelling tot veel andere gedupeerden, een rechtszaak wegens o.a. misleiding tegen deze bank aangespannen. Dit heeft geleid tot een zeer goede schikking waarbij GS een schadevergoeding heeft betaald aan ABP.

Nico Viergever begrijpt goed dat de vergelijking met ProRail slaat op de monopolistische positie op het gebied van bepaalde infrastructuur en niet op vermeende incompetentie danwel opzettelijk frauduleus handelen.
Ton Vermin
Dat ABP nog steeds met Goldman Sachs werkt, geeft m.i. weer dat deze praktijken gewoon zijn bij alle partijen in deze sector. Ook in Nederland komt dit voor. Wel verbaasd het mij dat het zo lang duurt voordat er eindelijk door het ABP en andere pensioenfondsen in Nederland en Nederlandse hypotheken wordt geïnvesteerd Al maanden wordt er gesteggeld over risico´s en dat de Nederlandse overheid deze risico´s moet wegnemen, terwijl het ABP zonder veel discussie miljarden in de rotzooi van GS stopte. Vreemd

Meer over Het spel om poen en prestige