Burgerparticipatie en macht

Cover stories · Cases

Burgerparticipatie staat hoog op de politieke agenda van landelijke en lokale overheden. Dat dit geen garantie is voor succes blijkt uit de veel voorkomende frustratie onder participerende burgers. Burgerparticipatie suggereert een open houding van de overheid en houdt een belofte in van zeggenschap voor burgers. Het niet waarmaken van die belofte is een oorzaak van het mislukken van participatietrajecten. Overheden willen namelijk burgers graag het gevoel geven dat ze zeggenschap hebben – psychologisch empowerment. Van daadwerkelijke zeggenschap – structureel empowerment – is doorgaans geen sprake. Dit kan begrepen worden door te kijken naar de regulering van de machtsverschillen die uitgaat van gemeentelijk beleid en procedures. Voor duurzame burgerparticipatie zal de overheid haar eenzi...

Paul Kloosterboer
Uit het hart gegrepen, dit verhaal. Ik beschrijf ambtenaren in dit verband wel eens als 'burgerbang'. Toch is dat niet eerlijk. Het is inderdaad het als gerechtvaardigd beschouwen van niet werkelijk delen van de macht, achter de sociaal wenselijke facade van 'samen' die cynisme produceert. Waarop de ambtenaar concludeert - oh ironie - : zie wel dat het niet werkt met die participatie ..."
PS Hulde aan mevrouw Sinteur dat ze de klassiekers over macht, zoals Pfeffer en Mulder, goed kent en toepast in deze actuele context!

Meer over Bureaucratie