Channels

“FIND! The Best”

On-line Finance & Control Benchmarkonderzoek

Vergelijk de prestaties van de finance & control processen in uw organisatie met die van andere profit-ondernemingen!

Lees ook:

Rijnlands organiseren in de zorg. Kan het de coronacrisis aan?

Onze gegevensbestand bestaat uit resultaten van 103 Nederlandse handels- en productiebedrijven, deels zelfstandige en deels onderdelen van grotere concerns. Deze bedrijven hebben deelgenomen aan het benchmarkonderzoek “FIND! The Best”, dat in 1998 is afgerond, en is uitgevoerd door Ernst & Young Consulting en de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Hoe doet u mee? Beantwoord de 12 vragen voor uw organisatie één voor één, en druk na iedere vraag op “Benchmark Uitvoeren”. U krijgt dan direct op het scherm uw score vergeleken met de scores van andere profit-ondernemingen.

De vragen en antwoorden beslaan een deel van de vele vragen en antwoorden in het “FIND! The Best” finance & control benchmarkonderzoek, dat ook weer in 2000 wordt uitgevoerd door EYC en de VU in Amsterdam.

Drs Koen L.M. Perik RC, partner SIS Finance gevestigd in Amsterdam. SIS Finance adviseert en ondersteunt organisaties op het terrein van management en finance.

Doe de test >>

Dit artikel is toegankelijk voor Pro-abonnees

Voor € 4 per maand of € 30 per jaar ontvangt u:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
Upgrade naar Pro-abonnement
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

bij vraag 1 werkt het systeem niet goed; ik gaf op 0,5 fte met een aantal inkooporders. Bij de beantwoording wordt het aantal opgegeven inkooporders gedeeld door 2 ipv vermenigvuldigd met 2. Hierdoor ontstaat foutieve uitkomst.

ook hier werkt uw systeem niet goed bij gedeelde fte. De deling door aantal en fte is foutief. Voorbeeld ingevulde fte 0,8. Het systeem deelt dan het aantal opgegeven facturen door 8, ipv te vermenigvuldigen met 1,25

Helaas vrij algemeen onderzoek.
Geen inzicht in type organisatie, geen vraag over bezetting salarisadministratie, geen vraag over accountantskosten enz.
Helaas beperkt en voor onze organisatie van weinig waarde.

REACTIE VOOR GERARD RIGTER

Er dient een punt te worden gebruikt bij het aangeven, en niet een komma, om bijvoorbeeld een half FTE aan te geven. Dit zal in de instructie duidelijk aangegeven worden.

De 12 vragen en antwoorden zijn slechts een deel van het uitgevoerde benchmark onderzoek naar finance & control processen. Dit wordt ook op de eerste pagina van de benchmark tool vermeld. Deze 12 vragen zijn na een zorgvuldige afweging geselecteerd uit het totaal aantal vragen. Beantwoording van deze vragen en vergelijking van de scores met het gemiddelde of de Best in Class scores geven een goede eerste indicatie van de prestatie van uw eigen finance & control processen.

De totale vragenlijst beslaat meer dan 100 vragen, waarbij bijvoorbeeld ook per branche informatie beschikbaar is, en waar verder ook vragen worden gesteld over nog een tiental andere finance & control processen, zoals personeelsadministratie en vaste activa administratie. Ook is bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de bruto salariskosten van financiële medewerkers in finance & control processen. Maar deze bijdrage is erop gericht om met een minimum aan vragen toch een aardige indicatie te krijgen hoe uw bedrijf presteert.

Wij behoren tot een water en energie produktie en distributie bedrijf, met een opgestelde capaciteit van 16 MW en een opgestelde capaciteit van 3400 m3 voor een bevolking van ongeveer 14.000 mensen.

Uw score moet ook rekening houden met de automatiseringsfase van een bedrijf. Ons verhaal is als volgt:
ik beschik nu net een maand over een netwerksysteem waaruit ik online voorraad informatie krijgt, maar voorheen moest ik de aanvragen vergelijken met vorige bestellingen om zo een ongeveerd verbruik te kunnen bepalen
Wij hebben 6000 voorraad items waaronder zowel machine onderdelen als distributie water en electra.
Ik denk dat uw score gebaseerd is op een automatisch systeem dat zelf meldt wanneer je bij de minimun bent en ook een advies geeft van hoeveel aantal te kopen en tevens uit hetzelfde administratie systeem een Purchase order genereerd. Onze PO worden in Word verwerkt. Graag uw reaktie hieromtrent

Beste Gianni Marie,

De bedrijven die deelgenomen hebben aan het benchmarkonderzoek hebben deels geautomatiseerde systemen, deels werken zij met spreadsheets. De on line benchmarktool laat een gemiddelde zien, en is zeker niet gebaseerd op alleen bedrijven met ‘veel IT’.

De automatiseringsgraad is natuurlijk wel belangrijk. Voor bepaalde processen (bijvoorbeeld inkoopadministratie) is in het onderzoek vastgesteld dat een ERP systeem bijvoorbeeld leidt tot een significant efficiëntere administratie.

Koen

Geachte redactie,
Mijn complimenten voor uw site, zeer duidelijk. Ik heb echter een vraag. Ik ben een Heao bedrijfseconomie student en begin over een week met afstuderen. Mijn opdracht daarvoor is het schrijven van een accounting manual. Mijn vraag aan u is, waaruit bestaat een accounting manual en hoe kan ik deze het beste definieren.

Ik zie uw antwoord tegemoet.
met vriendelijke groet,
Koen swaghoven

Geachte redactie,

Ook ik heb een zelfde vraag als de heer Swaghoven. Ik zit namelijk in het zelfde traject en ben ook aan het afstuderen en moet voor mijn bedrijf ook de accounting manual schrijven. Mijn andere vraag is ook welke boeken hiervoor het meest geschikt zijn om bij mijn onderzoek te gebruiken.

Met vriendelijke groet,

Erik Dieleman

Geachte redactie,

Mijn complimenten voor uw site.

Ik heb echter een vraag. Ik ben een Heao bedrijfseconomie student en ben bezig met afstuderen. Mijn opdracht is het schrijven van een accounting manual. Mijn vraag aan u is, waaruit bestaat een accounting manual en hoe kan ik deze het beste definieren.

Ik zie uw antwoord tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Fatih Cebeci

Geachte redactie,

Bij mijn onderzoek naar het maken van een accounting manual kwam ik op uw website terecht. Mijn complimenten voor uw website, alles wordt duidelijk toegelicht.

Mij rest echter een vraag. Ik ben momenteel bezig met mijn afstudeerstage en dien hiervoor een accounting manuel te schrijven. Mijn vraag is waaruit een dergelijke manual bestaat en hoe deze opgebouwd is. Kent u daarnaast nog literatuur over dit onderwerp die aan te raden is?

Ik zie uw antwoord tegemoet.

Met vriendelijke groet,

B. Gubbels

Ik heb een soortgelijk onderzoek te doen. Een accounting policy manual maken is de opdracht voor mijn stage. Mijn vraag is dan ook hetzelfde: Waaruit een dergelijke manual bestaat en hoe deze opgebouwd is. Weet u daarnaast wat voor literatuur het meest geschikte is over dit onderwerp bij het maken van een accounting policy manual?

Ik hoor graag van u.
Met vriendelijke groet,
Karin

Goedemiddag,
Ik moet voor mijn afstuderen een account manual opstellen.
Kunt u mij helpen met een voorbeeld. ik wil graag weten waaruit zo een manual bestaat.
wat wel en niet in opnemen.
mvg
Nour

Goedemiddag,

Ik heb eenzelfde probleem als bovenstaande reacties,
is er misschien literatuur aan te raden voor het opstellen van een accounting manual?

MVG
Martijn

Toon alle 13 reacties
x
x