Marc Oskam
Organisatie:
Trias-O Consulting
Twitter:
Volg
LinkedIn:
Bekijk profiel

Aantal bijdragen: 15

Marc Oskam

Het boek “Venijn in de start” is mijn verhaal over leiding geven aan teams. In 1999, nu 12 jaar geleden, verscheen mijn eerste artikel over dit onderwerp. Met een one-liner kan ik de kern van waar het bij het leiding geven wel eens om zou kunnen gaan, treffen. En dat is dit:

“Voor het bereiken van een resultaat is focus nodig. Concentratie en je niet laten afleiden. Maar doe het dan zo dat je maximaal ontvankelijk blijft voor wat er om je heen gebeurt. En trek wat je dan ziet, de start in”.

Na dit eerste artikel volgden vele artikelen en columns in diverse dagbladen, vakbladen en op sites, waaronder ManagementSite. Elke bijdrage die ik gemaakt heb en nog zal maken, bevat, en zal deze kern bevatten. Ik ben angstwekkend consistent doordat ik deze kern ook op mijzelf toepas: ergens in geloven zonder ontvankelijkheid te verliezen.

Venijn in de start" is een brutaal boek dat veel modellen op de korrel neemt. Maar het komt ook met een alternatief. Dit alternatief heet "het Kompas". Met het Kompas kan de manager ïn zijn dagelijks werk resultaatgerichtheid en maximale ontvankelijkheid met elkaar verenigen, zonder dat het ene afbreuk doet aan het andere.

Een theoretisch boek? Zeker, want een alternatief moet je wel stevig onderbouwen. Maar het boek bestaat uit de helft uit praktijksituaties die een negental managers hebben meegemaakt en waarin ik laat zien hoe in die situaties "het Kompas draait en had kunnen draaien. De tiende situatie is jouw situatie (in geval je leiding geeft aan een (management)team. Leesboek wordt dan ineens werkboek).

Inmiddels presenteer ik regelmatig aan managementteams de essentie van mijn boek. Na uitleg van een kwartier, projecteren de managers/leidinggevenden “het Kompas” op situaties die zij op dit moment meemaken. “Zeer verfrissend en origineel”, “erg snel heb ik zo een nieuw inzicht meegekregen”, en “hier kan ik wat mee” zijn de reacties die ik elke keer ontvang. Dit voor managers interessante intermezzo van één uur kan plaats vinden in een regulier overleg. Zou zo’n intermezzo ook voor jouw organisatie wat zijn, neem dan gerust contact met me op.

Meer informatie over het boek, zoals citaten en quotes van Willem Mastenbroek, Jaap Peters en Wim van Dinten, kunt u op mijn website vinden of bestel hier het boek

In mijn filmpje vertel ik in twee en een halve minuut over mijn boek. Ik geef hierin wat de kern is waar het om draait.

Onder de vlag van Trias-O Consulting adviseer en begeleid ik organisaties, teams en managers om het Kompas te activeren en te laten draaien in organisaties en teams.

Toon volledige bio
x
x