De IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson weigert een wet te onderteken die regelt dat IJsland een voorschot van in totaal 3,8 miljard euro terugbetaalt aan Nederland en Groot-Brittannië vanwege het faillissement van internetspaarbank Icesave. Daarmee lijkt IJsland in een constitutionele crisis te worden gestort, aangezien regering en parlement eerder wel akkoord gingen met een terugbetalingsregeling. Waarom zou de president toch gelijk kunnen hebben is hier de vraag?

Stelt u zich eens voor dat de ING een dochter in Amerika heeft die ING-Direct (met de pay-off Nice & Save, welcome home savers) heet en die zich richt via advertenties op 300 miljoen Amerikaanse consumenten. En u weet allemaal dat Amerikanen gaan voor korte termijn rendement. Wij hebben een minister-preident die KOK heet en een Minister van Financiën die ZALM heet. Ervaring leert dat een minister-president op termijn commissaris wordt bij de Holding van ING en dat de Minister van Financiën president-directeur wordt van ABN Amro. Stel dat je al die kennis hebt.

En nu gaan mede door de handelingen/transacties van ING-Direct (Nice & Save) de grote banken in ons land failliet. De hebberige Amerikanen eisen nu van ons 200.000.000.000 euro terugbetaling van hun tegoeden omdat ‘hun’ ING-Direct ook failliet is. Dat is in Amerikaanse termen 80.000 dollar per Nederlands gezin. En de argumentatie is dat Nout Wellink maar beter toezicht had moeten houden en dat we trouwens allemaal volop van de…