Mensen die worstelen met een oneindige stroom van drukte in hun (werk)leven zijn vaak loyaal, betrokken en gaan tot het gaatje om voor elkaar te krijgen wat van hen verwacht wordt. Ze vinden het belangrijk om betrouwbaar te zijn voor hun opdrachtgevers of medewerkers. ‘Afspraak is afspraak’, dat staat boven aan hun lijstje van belangrijke waarden.

Als je afgesproken hebt dat je de klus doet, dan doe je de klus. Punt. Ook als dat betekent dat je uren langer doorwerkt, doorgaat als je eigenlijk helemaal niet scherp meer bent en je niet meer voldoende kunt concentreren op het neerzetten van goede resultaten. Dat is dan toch echt je eigen probleem, nietwaar? Blijkbaar ben je niet goed genoeg, niet slim genoeg. Dan maar door op karakter.

Op de lange duur loop je hiermee jezelf voorbij. Je put jezelf uit. Dit gaat ten koste van je werkplezier, je energieniveau en je vermogen tot denken, tot presteren en tot relativeren. Je wordt star. Het lukt je almaar moeizamer goede resultaten neer te zetten. Je ervaart controleverlies. Eigenlijk precies datgene dat je wilde vermijden, komt dan keihard om de hoek kijken.

Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk juist minder betrouwbaar wordt. Au!
Betrouwbaar zijn betekent dat je op iemand kunt bouwen en dat je hem kunt vertrouwen. Dat je het gevoel hebt dat iemand die JA zegt, ook JA bedoelt en JA waarmaakt. Dit vraagt een selectie aan de voorkant. Als jij JA zegt, kun je het dan waarmaken of niet, of weet je dat eigenlijk nog niet…