Niet alleen voor ons maar voor vrijwel iedereen is de recente economische ellende onbegrijpelijk. Naar nu blijkt is dit al decennia aan de gang: het compleet onbegrijpelijke “geloof” in “de economie”.

Er zijn grofweg twee manieren om naar de financiële crisis van 2008 te kijken. Als een enorme samenzwering, waarbij honderden zo niet duizenden bankiers verspreid over de hele industrie precies wisten wat ze deden toen ze de sector deden ontploffen. De andere kijk is pessimistischer en ziet geen complot dat je kunt ontmaskeren, maar een desastreuze mix van onwetendheid, onkunde en arrogantie.

Want hoe kun je cijfers begrijpen indien de totale waarde van alle beursgenoteerde aandelen 57.000 miljard dollar is of als de totale obligatiemarkt voor overheids- en bedrijfsleningen meer dan 100.000 miljard dollar is. Dat is zelfs voor het toetsenbord van de pc vrijwel niet te bevatten. Honderdduizendmiljard is een één met 14 nullen… Vandaag de dag wordt er ongeveer 3500 miljard dollar PER DAG omgezet op de internationale valutamarkt.

Op dit moment telt ons land 136 voedselbanken, verdeeld over acht regio’s die in totaal 25.000 huishoudens voorziet van voedselpakketten. Die cijfers zeggen meer dan al die honderden miljarden euro’s en dollars.

De politiek

Het is inmiddels in heel Europa duidelijk dat de maatregelen die genomen moeten worden om het Europese kapitalisme te ‘redden’ zo drastisch en omvangrijk zullen zijn dat ze nooit op basis van enige consensus uitgevoerd kunnen…