Voor het derde jaar op rij daalt de omzet van architectenbureaus. Volgens de Bond van de Nederlandse Architecten (BNA) is de architectenbranche sinds het begin van de crisis in omzet en in aantal medewerkers met ruim 40% afgenomen. De crisis heeft tot sterke productiedaling van nieuwe woningen geleid, lage bereidheid van particulieren om te investeren en nieuwe projecten die maar zeer moeizaam van de grond komen. Hoe ga je als architectenbureau om met een markt die qua omzet en werkgelegenheid zwaar onder druk staat?

Wentink Architecten, met 12 medewerkers een middelgroot kantoor gevestigd in Muiden heeft op tijd ingespeeld op de veranderende marktomstandigheden en hierdoor geen grootschalige reorganisaties hoeven doorvoeren.

Verhangen van de panelen
Wij hebben als bureau dat al negentig jaar bestaat een lange traditie in de gezondheidszorg. Vlak voor de introductie van de euro besloten echter veel zorginstellingen hun vastgoed niet meer in eigendom te nemen, maar te huren van woningbouwcorporaties. Ons netwerk met veel langetermijnrelaties in de zorg diende te verschuiven naar de corporaties. Hier hadden wij echter nog geen voet tussen de deur. We hebben dit op tijd zien aankomen en zijn onze zichtbaarheid in deze netwerken gaan vergroten. Zo zijn we uit de regio in Noord-Holland weggetrokken naar een nieuw pand in Muiden, dicht bij Amsterdam, waar veel corporaties gezeteld zijn. Ons pand hebben we gebruikt als marketinginstrument: het weerspiegelt onze visie op…