Clara Legêne houdt een dagboek bij van haar bestaan als werkloze in de fabriek UWV sinds september 2002 en deze zaak levert dagelijks ‘nieuwe aanpakken’ op. Ze schrijft dat het een troost is dat ze in haar eentje velen aan het werk weet te houden. Zeer de moeite waard om te lezen. Het is meer dan een eigentijds drama.

Ga door naar de weblog van Clara Legêne klik hier

Ik zou ‘Case Clara’ om een viertal redenen bij jullie onder de aandacht willen brengen en daar ook een oproep bij willen plaatsen voor medewerkers van het UWV en consultants die daar momenteel werken.

De eerste reden is dat wat Clara overkomt ook jou kan gebeuren, de tweede reden geeft Clara zelf ook aan: ben ik onderdeel van een patroon? Ik zal toch echt de enige niet zijn? De derde reden is onder welke organisatorische condities/omstandigheden onstaan dit soort bizarre situaties? De vierde reden is: hoe het kan dat het het zich niet oplost, ondanks dat het al jaren loopt? Brieven naar de Minister, verhalen in de krant, het helpt allemaal niets!

De oplossingen die worden gezocht zijn kennelijk steeds meer-van-het-zelfde: nieuwe rationalisties van mensen die krampachtig proberen nieuwe ordende principes te vinden voor dit specifieke geval. Mensen die het probleem veroorzaakt hebben, kunnen met hun manier van denken het niet oplossen. Met alle respect overigens. Dit zijn van die typische gevallen waarbij minder dan 5% van het geld naar de werkloze gaat en meer dan 95% gestoken wordt in de (complexe)…