Samensturing: de ultieme uitdaging voor leiders en veranderaars

Cover stories · Cases

Onlangs verscheen het boek 'Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid'. Auteur Rianca Evers bepleit hierin een fundamentele verandering in onze kijk op organiseren en veranderen. Ze is geen voorstander van het invoeren van zelfsturing als een andere structuur; in het besef van wederzijdse afhankelijkheid van medewerkers en managers, gaat het haar om samensturing. Om te begrijpen hoe dat er in de praktijk uitziet, interviewde Lenette Schuijt haar over een van haar eerste, en meteen succesvolle samensturingstraject.

Hoe het begon

Rianca werd gevraagd om samen met een collega een opdracht uit te voeren bij de JGZ-afdeling van een thuiszorgorganisatie. De gemeente had, als financier van deze organisatie, besloten dat 60% van de taken (met personeel) over moest gaan naar ee...

Guido De backere
Lid sinds 2019
We hadden veel haast.........hoelang durende de implementatie uiteindelijk?....?
Rianca Evers
Beste Guido, dank voor je reactie! De haast was vooral ingegeven door de datum van 1 januari die als een zwaard van Damocles boven het proces hing. Het is ons uiteindelijk wel degelijk gelukt voor die datum een basis voor gedeelde verantwoordelijkheid te realiseren, vertaald in een samen opgestelde teamvisie en ontwikkelplan per team, en buitengewoon hoopvolle medewerkers die met vertrouwen naar de toekomst keken. In het halfjaar daarop hebben we nog een stuk of 5, 6 sessies gehad met de teams, gericht op de operationalisering en borging van taken, overlegstructuur en versterken van de vaardigheden (waarvan de medewerkers hadden aangegeven dat ze die belangrijk vonden). Als je kijkt naar de resultaten en de geringe investering, is dat best spectaculair te noemen. Samen sturen is beter en effectiever!
Peter Stoppelenburg
Lid sinds 2019
Dank je Rianca, mooi stuk. Goed hoe je beschrijft dat de eerste reflex is om een analyse and plan van aanpak te maken, maar dat het eigenlijk gaat om een dialoog over de verwarring, angsten etc. Mooie paradox en contrair wat in de meeste organisatie gebeurt.

Meer over Innovatief organiseren